Trávíte v kuchyni až příliš času? O důvod víc, proč si čas trochu zpříjemnit a hlavně proč si vaření usnadnit. Efektivní pomocníci nestojí ani mnoho peněz, ani prostoru, a jistě je využijete u pokrmů všeho druhu.
Jste vášnivými kuchaři? Vybavte svou kuchyň rozmanitými kuchyňskými pomůckami, které vám pomohou nejen s pečením a vařením, ale také dochucením potravin nebo hlídáním času. Kolik pomůcek už doma máte a jaké byste si rádi pořídili?
Nic nechutná tak dobře, jako čerstvě nadrcené ořechy, pesto, salsa, směs chilli nebo třeba bylinkové pasty. Ve zkratce - všechno, co může zpracovat hmoždíř. Nádoba, která slouží k drcení koření a krystalických látek se používá od nepaměti a má to také svůj důvod. Nejčastěji jej najdete z mosazi, bronzu, ale i porcelánu nebo dřeva. Součástí hmoždíře - misky, ve které se koření drtí - je i tlouk, polodlouhá palička s rozšířeným koncem.
Pro správné stolování určitě využijete podnosy a tácy. Možnost odnést více nádobí najednou oceníte zejména ve chvílích, kdy čekáte návštěvu a potřebujete je řádně pohostit. Jste-li spíše samotáři a rádi si vychutnáváte snídaně v posteli, pak si pořiďte stolky do postele - funkci splní stejnou, a dokonce i mnohem větší - zabrání vylití čaje do postele a veškeré nádobí pak odnesete najednou.
Pokud stále ještě kořeníte mletým kořením, je na čase se poohlédnout po kuchyňských mlýncích - alespoň na základní suroviny jako je pepř a sůl. Čerstvě namleté totiž chutnají mnohem lépe, než pokud koupíte již mleté. Do mlýnku ale můžete dát i kořenící směsi, nové koření, muškátové oříšky anebo třeba chilli hoblinky.
Často zapomínáte na to, že něco vaříte nebo pečete? To se vám s minutkou už nestane. Můžete ji nastavit na požadovaný čas pečení a věřte, že i kdybyste usnuli, tak vytáhnutí pokrmu z trouby zkrátka nepropásnete. Vejce nahniličko tak bude za tři, dva, jedna...
Pro pravé gurmány je teploměr do kuchyně nepostradatelný. Jen díky němu totiž v troubě dokáží odhadnout, kdy je ten pravý čas na to vytáhnout stejk, který mají nejradši propečený přesně na medium rare - ale pochopitelně i další stupně. Využijete jej také v případě, že pečete větší kus masa v celku a rádi byste se přesvědčili o tom, že i uprostřed je flákota dokonale propečená. Věřte, že kuchyňské teploměry povýší pečení masa na nový zážitek a zaručí jistější výsledek!
Hrnkovým bábovkám odzvonilo a vy byste se rádi dostali na vyšší level? Pro pečení je každý mililitr klíčový a pokud chcete dodržovat přesné postupy (a neriskovat tím, že hádáte své vlastní), pak byste měli mít v malíčku přesné množství všech surovin. Na to jsou ideální jednak kuchyňské váhy, jednak odměrky, díky kterým si dokážete přesně odměřit objem mléka, oleje nebo vody.
Tohoto jednoduchého pomocníka využijete, jste-li vášnivým konzumentem masa a rádi ho připravujete i doma. Změkčovač je složen z ostrých jehel a má za úkol zkrátit masová vlákna, díky čemuž je maso křehčí, šťavňatější a měkčí. Hodí se spíše pro tužší hovězí maso, lépe se tak propeče. Použít ho ale můžete i na vepřové.
Praktické změkčovače masa pořídíte za pár korun - a v kuchyni vám opravdu mnoho místa nezaberou.