Hit z katalogu: Tapioková mouka Cock Brand 400 g od populární značky Chefshop - tento produkt dodáváme za jedinečnou cenu 59 Kč. Počet kusů na zákazníka může být omezen. Jen nyní je POŠTOVNÉ ZDARMA, když si vyberete zboží nad 1999 Kč. Takový nákup potěší vás i vaši peněženku.
Tapioková mouka má možná trochu exotický název, ale ve své podstatě se jedná o starý známý škrob. Tapiok pochází z kořene maioku, který roste v Západní Indii i v Jižní Americe. Tapiková mouka je plnohodnotnou náhradou za běžnou bílou mouku, navíc je bez lepku. Dokáže nahradit i vaječný bílek v receptu na bábovku či sekanou. Pečivo z této mouky vám vydrží déle než z klasické bílé. Má rozsáhlé využití v kuchyni; lze ji využít na obalování, zahušťování, pečení slaného i sladkého. Vše hravě a s chutí zvládne.
Složení: tapiokový škrob 98 %, voda 2 %
Hmotnost: 400 g
Země původu: Thajsko
*Fotografie je pouze ilustrační. Odebíráme tapiokovou mouku od více výrobců, abychom vám zajistili vždy nejpříznivější cenu. Složení a množství se nemění, jen můžete obdržet výrobek v jiném obalu.
(Údaje pro 30 gramů)
Kalorie: 460,24 kJ / 110 kcal
Tuky: 0 g z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g
Sacharidy: 28 g
Bílkoviny: 0 g
Na jednu porci doporučujeme použít 30 g tapiokové mouky.
Tapioka neboli maniok jedlý je tropická rostlina, která patří do čeledi pryšcovitých a mezi okopaniny. Tato plodina pochází z Ameriky, ale dnes se pěstuje i v Africe, Jihovýchodní Asii nebo v Oceánii. Tapioka svým složením připomíná batáty (sladké brambory), protože obsahuje škrob a bílkoviny. Používá se pro výživu lidí, ale také hospodářských zvířat. Vyrábí se z něj například tapioková mouka, která neobsahuje lepek, a tudíž je vhodná při bezlepkové dietě. Tapiokový škrob zvětšuje svůj objem, a tak je ideální na pečení, smažení. Využívá se zejména na přípravu bezlepkového pečiva.
Maniok jedlý má příznivý vliv na zdraví a je potenciálním lékem na neplodnost a rakovinu. Kořen tapioku obsahuje velké množství vápníku a vitamínu C. Listy obsahují bílkoviny, beta-karoten a lysin. Maniok posiluje imunitní systém, zpevňuje kosti, ulevuje od bolesti hlav a pomáhá při artritidě. Tapiokový škrob snižuje cholesterol, zlepšuje trávení a krevní oběh, udržuje správnou hladinu červených krvinek, chrání tělo před kardiovaskulárními nemocemi a před Alzheimerovou chorobou, pomáhá při cukrovce a při léčbě onemocnění prostaty, tlustého střeva a rakoviny močového měchýře.
Ingredience:
125 g tapiokové mouky, 1 vejce, 100 ml vlažné vody, 2 lžíce olivového oleje, 100 g strouhaného parmezánu (můžete použít Grana Padano), sušený česnek, sůl
Na základ pizzy: 200 ml rajčatového protlaku, sušená cibule, sušený česnek, sůl, pepř Navrch: klobása, salám nebo šunka podle chuti, sýr, čerstvá bazalka
Postup:
1. Troubu předehřejte na 250 °C, připravte si plech s pečícím papírem a vymažte ho olivovým olejem.
2. Vejce, vodu, olivový olej a koření rozšlehejte. Přidejte parmezán a postupně zamíchávejte i tapiokovou mouku. Těsto by mělo být řídké a tekuté jako těsto na palačinky.
3. Těsto rozlijte na plech (snažte se o kulatý tvar) a pečte cca 8 minut.
4. Mezitím si připravte základ a suroviny na pizzu podle chuti. Můžete použít například rajčatový základ se sušenou cibulí, česnekem. Základ ochuťte solí a pepřem.
5. Těsto vyndejte z trouby, potřete ho základem, poklaďte klobásou, salámem nebo šunkou (co máte rádi), posypte sýrem a natrhanými lístky čerstvé bazalky. Vraťte pizzu ještě na 5 minut do trouby.
Zdroj receptu: http://www.veseleboruvky.cz/2014/01/bezlepkova-pizza-z-tapiokove-mouky.html